Molnár Pál kapta az Innovációs Szövetség Média Díját
Molnár Pál folyamatosan nyilvánosságot adott a hazai innovációs fejleményeknek, szakmai kapcsolata szoros a Szövetséggel, rendszeresen megjelentette a sajtóközleményinket, interjúiban bemutatta a fiatal tehetségeket és az őket inspiráló hátteret, iskolákat, tanárokat, szülőket – olvasható a laudációban.
Utoljára frissítve: 2024. május 9. 17:06
2024. május 9. 16:22

Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke és Molnár Pál, Média Díjjal kitüntetett újságíró – innovacio.hu

A Magyar Innovációs Szövetség 2023. évi Média Díját kiemelkedő szakmai munkásságáért Molnár Pál kapta. A díjat Molnár Pál főszerkesztő vette át Dr. Szabó Gábor, MISZ elnöktől és Dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnöktől.

 

Molnár Pál újságíró (j) átveszi a Magyar Innovációs Szövetség Média díját Szabó Gábortól, a Magyar Innovációs Szövetség elnökétől (b), mellette Pakucs János, a szövetség tiszteletbeli elnöke a Magyar Innovációs Szövetség 35. közgyűlésén Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 2024. május 9-én. MTI/Purger Tamás

Molnár Pál újságíró több mint 45 éve az írottsajtó aktív résztvevője és aktív rádióriporter, szerkesztő. Jelenleg több mint 10 éve két internetes hírportál főszerkesztője. 1990-től közvetlenül figyelemmel kíséri a Magyar Innovációs Szövetség működését. Folyamatosan nyilvánosságot adott a hazai innovációs fejleményeknek, szakmai kapcsolata szoros a Szövetséggel, rendszeresen megjelentette a sajtóközleményinket, interjúiban bemutatta a fiatal tehetségeket és az őket inspiráló hátteret, iskolákat, tanárokat, szülőket. Nyilvánosságot biztosított a hazai innováció területen sikeres gazdasági szervezeteknek és vezetőinek, bizonyítva, hogy a sikeres vállalati innováció alapja kutatás, műszaki fejlesztés, magas fokú gyártás, hatékony értékesítést magába foglaló folyamat.

A Magyar Innovációs Szövetség 35. alkalommal hívta össze közgyűlését, melynek szakmai vendége Bódis László, innovációért felelős helyettes államtitkár és Dr. Nagy Ádám, iparügyekért felelős helyettes államtitkár volt, akik értékes üzenetekkel és inspiráló gondolatokkal járultak hozzá az eseményhez. 

2024. május 9-én került sor Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, az Aula Magnában a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 2023. évet záró közgyűlésére. A közgyűlésen Dr. Szabó Gábor, a MISZ elnöke, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, az ELI ügyvezetője és Dr. Darázs Lénárd, alelnök, az ELTE általános rektorhelyettese köszöntötte a résztvevőket, majd Dr. Darázs Lénárd, alelnök beszámolt a Magyar Innovációs Szövetség 2023. évi tevékenységéről.

 

Darázs Lénárd, az Eötvös Loránd Tudományegyetem általános rektorhelyettese (j) beszédet mond a Magyar Innovációs Szövetség 35. közgyűlésén Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 2024. május 9-én. Balról Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke. MTI/Purger Tamás

A közgyűlés szakmai részében Bódis László, innovációért felelős helyettes államtitkár „Aktualitások az innovációpolitikában” címmel, Dr. Nagy Ádám, iparügyekért felelős helyettes államtitkár „Versenyképességi stratégia – a változó gazdasági környezet kihívásai tükrében” címmel tartott előadást.

A Magyar Innovációs Szövetség, a Nemzeti Innovációs Ügynökség és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal stratégiai együttműködési megállapodása értelmében a regionális igazgatóságok struktúrája megváltozott, ezért a régi regionális igazgatók helyébe új vezetők léptek. Az előadások után Dr. Szabó Gábor és Dr. Pakucs János oklevéllel köszöntötte a jelenlévő volt regionális igazgatókat: Dr. Mogyorósi Pétert és Dr. Siposs Istvánt.

Végezetül Monszpart Zsolt, FB-elnök ismertette a felügyelőbizottság jelentését és megtette szóbeli kiegészítéseit, majd ezt követően a közgyűlés elfogadta a Szövetség 2023. évi szakmai és gazdasági beszámolóját.

 

Monszpart Zsolt FB-elnök. 

Bővebb információ: Garay Tóth János, kommunikációs igazgató, Tel.: 30/900-4850

Dr. Pakucs János
MISZ tiszteletbeli elnök

 

 

NGM helyettes államtitkár: minőségi fejlesztések alapozhatják meg a versenyképességet

Mind a magyar, mind az európai versenyképességet a termelékenység minőségének javítása alapozhatja meg hosszú távra - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparügyekért felelős helyettes államtitkára a Magyar Innovációs Szövetség 35. közgyűlésén csütörtökön Budapesten.

Nagy Ádám szerint mennyiségi versenyben Európa nem tarthat lépést a világ más részeivel, Magyarország ezért elkötelezett a gazdaság minőségi szempontú átalakítása mellett, és az EU-elnöksége alatt is ezt fogja képviselni. A fejlesztési kilátások belföldön kedvezőek, hiszen a magyar gazdaság visszatért az emelkedő pályára, a válságsokkokat sikerült leküzdeni, jövőre pedig már visszatérhet a válság előtti növekedési ütem is - tette hozzá. Megjegyezte, hogy ez a magyar gazdaság ellenállóképességével magyarázható, jórészt ennek köszönhető ugyanis a gyors helyreállás, a hatékony reagálás a globális kihívásokra.

Szintén jelentős része van az eredményekben a magas foglalkoztatási rátának, ezért ennek fenntartásán múlik is a tartós növekedés - mondta. Nyitott gazdasággal rendelkező államként Magyarországnak különösen fontos továbbá a beruházási lendület megőrzése, a kormány ezért elsősorban a magas hozzáadott értéket eredményező, technológiavezérelt, a jövő meghatározó iparágait képviselő termelést erősítené - hangsúlyozta.
   
Nagy Ádám úgy vélte, a gazdaság újraiparosítását át kell értékelni, hiszen minden évtizedben mást értettek alatta. Így a válság évei után sem azt jelenti már, amit a 2010-es években, amikor a technológiai forradalom, az ipar 4.0 térhódítása állt a középpontban. A válságsorozat közepette felértékelődtek a gazdasági alapképességek, az ellátásbiztonság, Magyarországnak ezért a korábbi kiemelt ágazatok - a járműipar, az élelmiszer, az egészségipar, a kreatív ipar, a távközlés és infokommunikáció - mellett a vegyi, az acél- és a műanyagipar megerősítését ugyancsak ösztönöznie kell - jegyezte meg.

Nagy Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparügyekért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a Magyar Innovációs Szövetség 35. közgyűlésén Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 2024. május 9-én. MTI/Purger Tamás
   
Kiemelte: a kormány feladata még az is, hogy biztosítsa a korszerű infrastruktúrát, támogassa a logisztikai szolgáltatások fejlesztését, a képzett munkaerőt, a zöld energia termelését, továbbá a belföldi beszállítók mellett legyenek olyanok is, amelyek kiléphetnek a külföldi piacokra.
   
Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért felelős helyettes államtitkára elsősorban az innovációs ökoszisztéma és az innovációs teljesítmény fejlesztését sürgette. Ismertetése szerint a kutatási és fejlesztési források összege 8 év alatt a kétszeresére nőtt, Magyarország pedig mára meghaladta az EU innovációs átlagteljesítményének 70 százalékát. Nemzetközi felmérések szerint megelőzi Lengyelországot és Szlovákiát, ám Csehországtól kisebb, Ausztriától pedig nagyobb mértékben elmarad még mindig - tette hozzá.

Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a Magyar Innovációs Szövetség 35. közgyűlésén Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 2024. május 9-én. MTI/Purger Tamás
   
Jelezte: a kormány a szabályozási környezet alakításával, a piaci finanszírozás ösztönzésével, a vállalati és kutatói együttműködések támogatásával is segíti az innovációs célok teljesítését.
   
Bódis László elmondta, hogy a vállalati innovációs programokra jut a legnagyobb rész a NKFI Alap idei, 147 milliárd forintos finanszírozásából. Az uniós támogatású pályázatok a következő 1-2 hónapban jelennek meg, 131 milliárd forint jut ezeken keresztül üzleti innovációs célokra, kutatási infrastruktúra fejlesztésére, innovációs szolgáltatásokra, kisvállalkozások fókuszterületi pályázatára. Folytatódik emellett az egyetemközpontú innovációs ökoszisztéma építése, még az idén elkezdődik az új jövőkép kidolgozása a kiválóan teljesítő nemzeti laborok számára - mondta.
   
A Magyar Innovációs Szövetség közgyűlése az előadások után elfogadta a 2023-as beszámolót, valamint a felügyelőbizottsági és könyvvizsgálói jelentést. Megszavazták a társelnöki tisztség létrehozását is, betöltéséről később döntenek.
 

innovacio.hu; MTI
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • Magyar győzelem a hazai futballban
  Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
 • Magyarok tüntettek az EU pénzügyi hadüzenete ellen
  Az úgynevezett „Európai Bíróság" hadüzenettel felérő pénzbüntetéssel sújtotta Magyaországot. Az atlanti spekulánsok által parancsba adott migránspolitikát hazánk nem fogadja el, emiatt terorizálná társadalmunkat a szélsőségesen hungarofób luxembourgi testület.
 • Nehéz csoportban vagyunk, de jó csapatunk van
  "Itt vagyunk az Európa-bajnokságon, így teljesen természetes, hogy a játékosok érzik a nyomást és a szurkolók elvárását. Ezt nem lehet elkerülni, hiszen itt most nem barátságos meccsekről van szó. Ugyanakkor a mutatott játékunknak, és az elért eredményeinknek köszönhetően megérdemeltük, hogy most itt legyünk. Szeretnénk főszereplők lenni és örömet szerezni a saját szurkolóinknak" - fogalmazott az 59 éves kapitány.
 • Vitézy: A Városháza a DK és az MSZP mentőcsónakja
  Teljesen felelőtlen és erkölcstelen volt az a hergelés és hisztéria, amit Karácsony Gergely az elmúlt két napban művelt. Mocskolódott és hazudott, köztisztviselőket vádolt bűncselekményekkel, a szavazóimat sértegette csak azért, mert azt hitte veszíteni fog – leplezte le a lapáttal verni akaró főpolgármestert Vitézy Dávid.
MTI Hírfelhasználó